מבנה מבחן המתא”ם מורכב משני פרקים (ביניהם יש 30 דקות הפסקה). לפניכם מבנה מבחן מתא״ם:
פרק 1: ידע והבנה בשיטות מחקר בפסיכולוגיה
הזמן המוקצב לפתרון פרק זה הינו כ-125 דקות.
פרק זה כולל 40 שאלות שחלקן רבות-ברירה (אמריקאיות) וחלקן שאלות פתוחות-ממוקדות, הבודקות ידע והבנה בנושאים האלה:
שיטות מחקר בפסיכולוגיה, הערכה, ושימוש בכלים סטטיסטיים במחקר הפסיכולוגי.
מטרת הפרק היא לבדוק את ההבנה הסטטיסטית והמתודולוגית של הסטודנטים. וניתן לחלק פרק זה לשלושה חלקים:
- חלק א’: שאלות רבות-ברירה בסטטיסטיקה ושיטות המחקר. בחלק זה כולל בין 25-27 שאלות.
- חלק ב’: ביקורת מחקרים. חלק זה כולל 4 שאלות פתוחות-ממוקדות, שמטרתן לבדוק חשיבה וביקורת מחקרית. בכל שאלה מתואר מחקר כלשהו, ועל הנבחנים לזהות את הבעיה המתודולוגית.
- חלק ג’: אשכולות מחקר. חלק זה כולל – בדרך-כלל – 3 מקבצים של שאלות. בראש כל מקבץ מוצג תיאור של מחקר, ולאחריו 3-4 שאלות העוסקות בו. בסך הכל, כולל חלק זה בין 9 ל-11 שאלות.
פרק 2: הבנת טקסטים מדעיים בפסיכולוגיה
הזמן המוקצב לפרק זה הינו כ-180 דקות.
פרק זה כולל ארבעה קטעי קריאה באנגלית. כל קטע קריאה מבוסס על מאמר באחד מתחומי הפסיכולוגיה. לאחר כל קטע קריאה מוצגות שאלות (11-14 שאלות), המתייחסות ברובן להבנתו. מיעוטן עוסקות בנושאים בפסיכולוגיה הקשורים לנושא שבו דן הקטע, אך התשובות עליהן לא בהכרח מצויות בקטע. מרבית השאלות הן רבות-ברירה ומיעוטן שאלות פתוחות-ממוקדות. בחלק זה כ-50 שאלות סך הכל.
פרק זה בוחן את מיומנותו של הנבחן בקריאת מאמרים בשפת המקור שלהם, בהבנתם, וביכולת לקשרם לחומר הלימודים. מאחר שחלק זה של הבחינה אינו מיועד לבדוק ידע באנגלית, מילים החיוניות להבנתו מתורגמות לעברית.
מטרתו של פרק הטקסטים הוא לבדוק חשיבה מתודולוגית ומחקרית בתחום הפסיכולוגיה. באופן מוצהר, חלק זה אינו בודק שליטה באנגלית, ולעיתים אף מופיע תרגום של מילים קשות באנגלית. עם זאת, כותבי הבחינה מתבססים על ההנחה כי הסטודנט בקי בקריאה של מאמרים מחקריים בפסיכולוגיה בשפת המקור שלהם (אנגלית), וכי הוא עשה זאת באופן שוטף במהלך לימודיו. לפיכך, למרות שמבחינה מוצהרת הבחינה לא בודקת ידע באנגלית, ניסיון מוקדם עם קריאת מאמרים באנגלית באופן שוטף מסייע להתמודדות טובה יותר עם חלק זה.